Badkamer renoveren

De badkamer is de ideale ruimte om na een lange, hectische of drukke dag even lekker te ontspannen. Hier staat de persoonlijke verzorging met stip op nummer één. Of u nu even lekker onder de inloopdouche wilt stappen of uitgebreid wilt relaxen in het ligbad, in de badkamer is alles mogelijk! Door kleine esthetische aanpassingen kunt u de sfeer in de badkamer aanpassen. Door een verbouwing of renovatie kunt u de gehele indeling en het interieur van de badkamer aanpassen. Maar waar dient u nu op te letten bij het verbouwen of renoveren van een badkamer? Kunt u zomaar een ligbad plaatsen of een inloopdouche? Wat zijn de laatste badkamer trends? Hoe zorg ik voor een aangename temperatuur in mijn badkamer? Allemaal aspecten waar u rekening mee moet houden bij het aanpassen van uw badkamer.

Verwarming, isolatie en ventilatie

Verwarming, isolatie en ventilatie zijn drie belangrijke aspecten binnen een badkamer. Wanneer u onder de douche uit stapt of uit het ligbad komt wenst u een aangename omgevingstemperatuur. Dit kunt u realiseren door vloer- en / of wandverwarming. Daarbij is het natuurlijk wel zaak dat uw badkamer goed geïsoleerd is, anders trekt koude lucht de badkamer binnen en gaat de warme lucht via het plafond weer naar buiten. Goede vloer- en muurisolatie zijn dus gewenst. De badkamer is een relatief vochtige ruimte, daarom is het nodig om uw badkamer goed te ventileren. Dit kan door mechanische ventilatie of door ventilatieroosters aan te brengen. Door de combinatie wandverwarming en goede ventilatie kan condensvorming beperkt worden en hierdoor schimmel voorkomen worden.

Een ligbad of een inloopdouche?

Door een wijziging in de specifieke thuissituatie kunt u ervoor kiezen de indeling en inrichting van uw badkamer te wijzigen. U kunt bijvoorbeeld uw ligbad vervangen door een inloopdouche of juist een extra wastafel installeren zodat u met twee personen tegelijkertijd gebruik kunt maken van de badkamer. Hiervoor dient wel de watervoorziening en een afvoer aanwezig te zijn. Heeft uw huidige badkamer nog geen ligbad, maar wilt u er wel een? Controleer dan eerst of uw vloer het gewicht van het ligbad kan dragen. Wanneer de vloer niet draagkrachtig genoeg blijkt te zijn dient hier eerst versteviging in aangebracht te worden. Bij het installeren van een inloopdouche dient u rekening te houden met de inbouwhoogte voor de afvoer van het water.

Uitstraling, sfeer en functionaliteit

U creëert sfeer in uw badkamer door de gekozen kleuren en materialen van onder andere de muren, vloer en meubels. Door het toevoegen van accessoires kunt u met relatief lage kosten de look & feel van uw badkamer wijzigen. De wand- en vloerafwerking bepaald in grote mate de uitstraling van de badkamer. Kiest u voor een tegelvloer of toch voor een gietvloer? Gaat u de wanden betegelen of kiest u voor stucwerk? Houdt bij uw keuze ook rekening met onderhoud en hygiëne. Ook kitranden en voegen vragen om onderhoud.

Daarnaast is licht ook bepalend voor de sfeer en functionaliteit. Verlichting aan de zij- of bovenkant van de spiegel voorkomt hinderlijke schaduwen op de spiegel. Voldoende daglicht in de badkamer is ook prettig. De mens heeft nu eenmaal behoefte aan daglicht, zeker wanneer ze ergens langer verblijven, bijvoorbeeld in bad.

Toilet renovatie

Het toilet is het kleinste kamertje van de woning waar men toch vaak komt. Dan is comfort en uitstraling een veel voorkomende wens. Er is meer mogelijk als men denk wat er allemaal mogelijk is in het kleinste kamertje. Denk aan een zwefende toilet pot die er in verschilde uitvoeringen zijn. Fonteinen / wasbakjes in alle modellen / inbouw toilet rol houders. Verlichting ook daar is mee te spellen zodat er een sfeer ontstaat. Speels omgaan met de wandtegels & vloertegels